Ricotta Peyniri


Her şey pazardan tadı çok da güzel olmayan çilekleri almamızla başladı. Yerken keyif almayınca, en iyisi bunlardan çilekli tart yapayım dedim. Rustic Fruit Desserts'ten bulduğum tarifte (bu tarifi de sonra paylaşmayı düşünüyorum) ricotta peyniri vardı. Veeee markette ricotta peyniri bulamayınca, Ev Cini'nde bulduğum tarifi denedim.

Bu peynir yapmayı ilk deneyişim değil... Şu yazımda da bahsettiğim gibi tutmamış yoğurttan (ya da süte yoğurt ekleyip kestirerek) da peynir yapılabilir. Hepsi son derece lezzetli sonuçlar veriyor. Peynir yaparken amaç sütün içerisindeki bakterilerden peynir yapan bakterilerin yaşayabileceği ortamı sağlamak, gerisini saf dışı bırakmak. Bunun için en bilinen yöntem sütün pH'ını düşürmek. Asidik ortamda sadece peynir yapan bakteriler yaşıyor ve işin tamamı o bakteriler tarafından yapılıyor. Size de sadece organik madde açısından oldukça zengin su ve peynir tortusunu ayrıştırmak kalıyor. Süt kaynama noktasına geldiğinde içerisine yarım limon suyu sıkarsanız, sütün kesildiğini (yumaklandığını) görebilirsiniz. Bu karışımı süzdürdüğünüzde çok lezzetli bir lor peyniri elde edebilirsiniz.

Bu peynirlerin tamamı tuzsuz, çok sert olmayan peynirler. Bu nedenle lor kurabiyesi, tartlar, çeşitli tatlılar ve tuzlu peynir sevmeyen  kişiler için çok uygun. Ya da süzmeden önce içerisine tuz ekleyebilir, hatta üzerine biraz sızma zeytinyağı gezdirebilirsiniz.

Ricotta bu peynirlerden daha katı oldu. Tam peynir gibi peynir... Ben tatlıda kullanacağım için içerisine tuz atmadım, ama tuz, hatta biraz da sızma zeytinyağı ekleyip öyle süzsem, rahatlıkla kahvaltıda tüketebileceğim bir lezzet olurdu.
Ricotta aslında klasik peynir yapımı sürecinin yan ürünü olan peynir altı suyundan yapılıyor. Amaç, peynir altı suyunda az miktarda kalan proteini ayrıştırmak. Bunun için peynir altı suyuna genellikle süt ekleniyor. Ricotta adı da buradan geliyor, İtalyancada ricotta "yeniden pişirilmiş" demek. Kremamsı, tadı hafif tatlı ve az yağlı olan bu peyniri süt ve kefirle de yapmak mümkün.
g
Ancak, taze peynirlerin tamamı gibi, çok kısa sürede bozulacağı için (içerisinde tuz olmamasının da bunda etkisi var), birkaç gün içerisinde tüketmek gerekiyor. Ev Cini'nde olduğu gibi pişirmek bu süreyi uzatacaktır. Aşağıdaki tarifle yaklaşık 1 cup peynir elde edilebilir.

Malzemeler:

1 L süt
250 mL kefir
f
ff
Süt ve kefiri bir tencereye alın. Kaynama noktasına yaklaştığında sütün yukarıdaki resimde olduğu gibi ayrıştığını göreceksiniz. Tel süzgeç (bir tülbent de olabilir) ile bu karışımı süzdürün. Süzdürmeden önce tuz ya da biraz sızma zeytinyağı ekleyebilirsiniz, ben eklemedim. Üzerine bir ağırlık koyarsanız, daha sıkı yapısı olan bir peynir elde edersiniz. Yaklaşık 15 dakika sonra peyniriniz hazır...

Yorumlar

Popüler Yayınlar