Ev Yapımı Yoğurt



Yaklaşık 3 yıl önce başladım düzenli olarak ev yoğurdu yapmaya. Nedeni daha sağlıklı olmasından çok, benim hazır yoğurtları sevmediğimi fark etmemdi. Onların kıvamı bana çok katı geliyor, içinde süt tozu olmasından mı bilmiyorum, yemekten keyif almıyorum. Evde yoğurt mayalamaya başladığımızdan beri, başka yoğurt yiyemez olduk. 2 günde bir 2 L süt tüketerek, aynı mayadan devamlı yoğurt yapıyoruz.

Malzemeler:
2 L süt (Ben Pınar'ın günlük pastörize sütünü kullanıyorum. UHT sütler içerisindeki bazı yararlı bakterileri kaybettiğinden, mayalanma özelliğini yitiriyor.)
2 yemek kaşığı yoğurt (Açkar'ın güveç kaplarda satılan yoğurtlarını kullanıyorum. Ancak, bu yoğurt her yerde bulunmuyor - Başkent Üniversitesi'nin önündeki benzinlikte satılıyor -. Bu yoğurdun yerine AOÇ'nin herhangi bir yoğurdu da kullanılabilir. Mayalanma için kullanılan yoğurdun ekşimemiş, taze ve lezzetli olması önemli. Sonuçta yoğurt mayanın lezzetinde olacak. Bir de diğer yoğurtları denemeyin derim, ya sadece bir kereliğine mayası tutan ve bir daha maya olarak kullanamayacağınız bir yoğurdunuz olacak, ya da sakız gibi sünen bir yoğurt...)

Sütü bir tencerede kaynatın. İçerisine çelik bir kaşık koyup altını kısarsanız sütün taşması ile oluşabilecek olan kazaları önlemiş olursunuz. Süt kaynadıktan sonra rahatça 3-4 saat durabileceği bir masaya bir örtü serin. Bu iş için bir masa örtüsünü dörde katlayarak kullanabilirsiniz. Örtünün üzerine bir borcam yerleştirin, borcama kaynamış sütü boşaltın. Süt ılırken bir kasede iki kaşık yoğurdu çırpın, içerisine biraz süt koyarak yoğurdu ılıtın ve inceltin. Serçe parmağınızın dayanabileceği sıcaklığa erişince (parmağınız ne yanacak, ne de süt çok ılık olacak, birkaç denemeden sonra bu ısıyı rahatça anlıyor olacaksınız), kasedeki yoğurdu süte ekleyin ve yoğurt taneleri kalmayana dek tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Daha sonra borcamın kapağını kapatın, kabınızı örtü ile iyice sarın. Bir de üzerine ufak kare mutfak havlularından koyun. 3,5-4 saat hareketsiz kalan kabınızı sürenin sonunda yavaşça açın, eğer katılaşmışsa buzdolabına kaldırabilirsiniz. Eğer yoğurdunuz akışkan ise süreyi 4,5 saate kadar çıkarabilirsiniz (bu süre evinizin ısısına da bağlı olarak değişebilir). Ancak, daha fazla beklerseniz yoğurdun üzerinde sarımsı bir sıvı oluşmaya başlar ve yoğurdunuz ekşir. Dolayısı ile yoğurdu daha fazla bekletmemelisiniz. Bundan sonra en önemli püf noktası, yoğurdun içerisinde kalan suyu çekmesi ve kendine gelmesi için, kullanmadan önce (yoğurda kaşık değdiği anda sulanacaktır) ağzı açık olarak bir gün buzdolabında beklemesi....

Elimden geldiğince bütün inceliklerini yazmaya çalıştım. Ancak, bazen insanın eli alışıncaya kadar, veya nedensizce, yoğurdunuzun tutmadığı olabilir. Karışım pH'ını düşürerek, peynir üreten bakterilerin harekete geçmesini sağlayabilirsiniz. Tutmamış olan sıvı karışımı kaynatıp, kaynama esnasında yarım limonun suyunu sıkarsanız, karışımın topaklandığını göreceksiniz. Bir süzgeç yardımı ile suyunu alarak çok lezzetli bir lor peyniri elde edebilirsiniz.


Yorumlar

Popüler Yayınlar