Börülce Salatası (Black-Eyed Peas Salad)

1 comment

(Ingredients and recipe could be read in English, as well - at the bottom of the page.)

Yazın gelişidir bu salata bana göre... Pazardaki tazecik börülcelerin en güzel halidir. Egeli annemin eli, Ayvalık'tan gelen sızma zeytinyağı ile pazardaki kıpkırmızı Ayaş domateslerinin buluşmasıdır. Bahar geldiğine göre yaklaştık, yakında bu güzel salatadan tadabileceğiz demektir.

Malzemeler:

1/2 kg börülce
2-3 diş sarımsak
2-3 iri Ayaş domatesi
5-6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1/2 limon
Tuz

Düdüklü tencereye yeterince su koyup, yaklaşık 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Daha sonra ayıklanmış börülceleri ve kabuğu soyulmamış halde bütün domatesleri koyun. Buharı çıkmaya başladıktan sonra altını kısarak, yaklaşık 15 dakika pişirin (benim düdüklü tencerem biraz geç pişiriyor, mesela eti 30 dk pişiriyorum, siz kendi tencerenize göre bu süreyi değiştirebilirsiniz).

Börülceleri tabağa alın. Pişmiş domateslerin kabuklarını soyun, başka bir tabakta çatalla ezin. 2-3 sarımsağı da ezerek, börülcenin piştiği sudan biraz ekleyin, domatesler ile karıştırın. 1/2 limon suyu (limon miktarını isteğinize göre arttırabilirsiniz), sızma zeytinyağı ve isteğe göre tuz ekleyerek, bu sulu karışımı tabaktaki börülcelerin üzerine gezdirin. Ilık servis etmenizi tavsiye ederim.

----

This salad is the upcoming summer to me... The most beautiful form of green black-eyed peas in the market. My Aegean mother's hand, the perfect meeting of olive oil coming from Ayvalık (İzmir, Turkey) and red Ayash tomatoes (that could only be found in Ankara, Turkey). Since, we are in spring, it means that we are about to be able to taste this beautiful salad soon.

Ingredients:

1/2 kg green black-eyed peas
2-3 cloves garlic
2-3 tomatoes
5-6 tablespoon olive oil
1/2 lemon
Salt

Add enough water and 1 teaspoon salt to pressure cooker. Add whole tomatoes and green black-eyed peas. As soon as the pressure comes out, lower the heat and cook for 15 minutes (my pressure cooker cooks soft meat in about half an hour, so you may alter the time of cooking, if need be).

Take the green black-eyed peas to the plate. In a separate bowl, remove the peels of the cooked tomatoes and mash them with a fork. Add lemon juice, a bit of salt as per your wish, mashed or shopped garlic, olive oil and some water from the pressure cooker. Add this mixture on the green black-eyed peas. Serve warm.
Next PostSonraki Kayıt Previous PostÖnceki Kayıt Ana Sayfa

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Tarifleriniz ve resimleriniz çok lezzetli görünüyor. Umarım en yakın zamanda tatmak da nasip olur. Yemek yapmaya devam.