Yeni ise nasil alisilir? / How to get used to the new job?

 
(The content could be read in English, as well - at the bottom of the page.)
Yeni bir ortama ayak uydurmak. Bildiğin bütün düzenin yıkılması, bildiğin her şeyin neredeyse geçersiz olması. Cebinde bir tomar para varmış da, sanki o paralar artık tedavülden kalkmış gibi. Yeniden okumak, yeniden öğrenmeye çalışmak. Karşında bir sürü asık yüz varken, yeniden iyi ilişkiler kurmaya çalışmak...
 
İşini çok iyi yapmaya çalışsan da, yetmeyebileceğini görmek. İnsanların yargıladığını, insanların senin yüzüne söylediğinden farklı şeyleri sen gidince söyleyebileceğini hatırlamak. Yaranamamak. Güzel şeyler, çok güzel şeyler duysan da, yaptığın işin kalitesini çok beğensen de, bunun tedirgin edici olması.
 
Bildiğin, alışkın olduğun tıkır tıkır düzeni bırakmak. Kendi kendine kalmak. O disiplinden çıkmak. Ben o disiplin olduğu için mi o kadar iyi çalışıyordum? Hayır. O zaman şimdi de çok iyi çalışmalı, tökezlesem de yola devam etmeliyim. Ama motive olmak daha zor. Etrafımda eskiden olduğu gibi gözlerinin içi gülen insanlar olmadığı için mi? Belki de... Yeniden etrafında gülen yüzleri olan insanlar biriktirmek. Bunun için çaba sarf etmek. Çaba ile olur mu? Belki de olur. Belki de gerekirse tek başına kalma riskini göze alarak, hatta gerekirse sıkıcı muhabbetler dinlemek zorunda kalacağını bilerek girmek lazım bu insanların kalabalığına. Belki o zaman birileri olur, belki o zaman işe gelmek yalnız başına güzel işler yapmaktan çıkar da, ben ne yapıyorum sorusunu daha az sorarım kendime.
 
Şimdi ofisteyim. Benden başka kimse yok. Yalnız olmak zor. Yine de güzel müziğim çalıyor, masa lambam açık. İşler beni bekliyor... İyi ki yaptım dediğim değişiklik, zaman zaman karşımda uzun bir gölge gibi duruyor.
 
Şimdiye kadar hiçbir şeyin kötü yanlarını görerek yaşamadım ki... Güzel yanlarını, keyifli yanlarını görmek gerek. Eninde sonunda bunu, sadece bunu yapabilmek gerek. İyi çalışmak, her şeye rağmen ayakta durmak, çok sıkıcı olsa da yeniden yeniden denemek, iyi insanlar biriktirmek gerek. Burun kıvırmadan, somurtmadan, sonra yaparım demeden. Her yerde olduğu gibi: iyi insan olmak gerek...
 
*Görsel kaynak: www.dunya.com
 
---
 
Getting used to a new environment. Like the old acquaintance rules fail, everything you know is null as if you have a lot of money which are outdated. Reading again, learning again. There are lots of unhappy faces in front, but still trying to build up good relations.
 
Understanding that even if you do your job very well, it may not be enough. Remembering that people may judge, they may speak up differently nearby yourself and while they are away from you. A different uncomfortable feeling even if some say that you are doing very very good things. 
 
To leave the order you used to work with. To stay with yourself only. To get out of the discipline you used to work with before. Did I work well just because of this discipline? No. Then, I should work very well and I should continue working very well. It is harder to be motivated. Is it just because there are not people around me who have laughters in the eye? Perhaps... Gathering people with joy, showing an effort for that. Can that happen with the effort? Perhaps... Perhaps, you should be in the crowd of these people, taking the risk of being lonely, sometimes taking the risk of listening to boring conversations. Perhaps, then, there will be some people, so that going to work would mean something else than coming to the office to work only. 
 
Now, I am in the office. Noone else other than me. It is hard to be alone. Actually, I have good music and the desk lamp. My to do list is crowded. The change I say it is great that I did it, is waiting in front of me like a shadow from time to time. 
 
I haven't continued seeing the worse parts of the fact till now. I should see the joyful sides. I should work hard, stand straight, try again and again even if it is boring, it is a must to gather good people around. I shouldn't be unhappy, shouldn't mumble, shouldn't postpone. It is needed to be (as needed everywhere): just a good person...
 
*Visual resource: www.dunya.com

Yorumlar

Popüler Yayınlar