Kuru Erikli Yahni

Leave a Comment

Tarif Melceüt Tabbahin'den. 1844 yılında Mehmet Kamil tarafından yazılmış olan ilk basılı Türkçe (Osmanlıca) yemek kitabı olan "Melceüt Tabbahin"in Türkçe karşılığı  Aşçıların Sığınağı. Osmanlı yemeklerinde et ve kuru/yaş meyvelerin sıkça bir araya gelişi ile harika lezzetler elde edilirmiş. İşte bu yemek de kuzu eti ve kuru eriğin kullanılmasıyla oluşan oldukça değişik ve lezzetli bir tat bırakıyor damaklarda.
Kuzu eti olarak kuzu kürek denilen, kuzunun böbrek yatağındaki kemikli etin kullanılması öneriliyor.
Malzemeler:
4 adet kuzu kürek kemiği
1 yemek kaşığı tereyağı
1 büyük soğan
1 tatlı kaşığı şeker
10-12 adet kuru erik
1 adet kabuk tarçın
Tereyağını eritip, tencereye kuzu etlerini yerleştirin. Etlerin iki tarafını da tereyağında kızartın. Mum ateşindeki tencereye halka doğranmış soğanları, kuru erik, şeker ve tarçın kabuğunu yerleştirip, kapağını kapatın. Su eklemeden, en kısık ateşte yaklaşık bir saat pişirin. Tarçın kokusunu sevmiyorsanız, yaklaşık 10-15 dakika sonra tencereden tarçını çıkarabilirsiniz. Etin soğan suyu ile pişmesi, pişme işleminin yavaş olması önemli. Arada yemeğin suyunu kontrol edip, etlerin yanmadığından emin olun. Pişme süresi ateşin şiddetine göre daha uzun ya da daha kısa olabilir. En iyisi pişme süresi sonunda bir parça eti tadarak pişip pişmediğine bakmak.
Next PostSonraki Kayıt Previous PostÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: