Vanilyalı Karamel Şekerleri (Caramel Candy)


Sulu, sakızımsı, çiğnenesi, ve çook lezzetli!!! Bu karemel şekerlerini yaptıktan sonra çocukluğumdan beri hiç yemediğim kadar çok şeker yedim. Yapıldıktan sonra ambalajlayıp uzun süre saklayabilirsiniz, ama birkaç gün içerisinde biteceğinden eminim...

Küçükken Kent'in süt şekerlerini çok severdim. Sakız gibi çiğnenip sonra yutulan bu şekerlerin karamellisini Annie's Eats'de görünce uzun süre rüyalarıma girdi diyebilirim. Ardından yine uzunca bir zaman malzemeleri aramakla uğraştım. Özellikle glikoz şekerini bulmam gerçekten zor oldu. En son Gimat Toptancılar Sitesi'nde 25 kg'lık satıldığını görünce tam umudumu kaybetmiştim ki, bir pastaneden numune isteyip, muradıma erdim :)

Bloglarda rastladığım bütün tariflerde termometre kullanılsa da, ilk kez şekerleri deneyen biri olarak termometreye ihtiyaç olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Sırf bu iş için aldığım termometreyi hiç kullanmadım. Yine bu şekerlerin üzerine az miktarda deniz tuzu (fleur de sel, kosher salt) serpiştiriliyor. Kulağa biraz garip gelse de, bence tarifi denemek için uğraştıysanız, en azından bir iki şekerin üzerine deniz tuzu serpiştirip bir de böyle deneyin. Bir iki ufak tuz zerreciği karamelin baskın tadına güzel eşlik ediyor bence...

Bir de normalde tariflerde genelde mısır şurubu tavsiye ediliyor. Glikoz şurubu da mısır şurubu yerine kullanılabiliyor. Bulması çok zor, ancak, bir reçete buldum kendi kendime glikoz şurubu yapmayı deneyeceğim. Eğer sonuç istediğim gibi olursa, onun tarifini de burada paylaşırım.

Kendi şekerini yapmak neden güzel? Öncelikle karamel şekerlerinin bir yerde satıldığına hiç rastlamadım. Sonra, içinde hangi malzemelerin olduğunu bildiğim bir şekeri yemeyi herhangi bir şekeri yemeye tercih ediyorum. Ayrıca, şekerler ancak içindeki malzemeler kadar güzel olabileceğinden, en güzel, en lezzetli, en kaliteli malzemeyi kullanıp ürünü daha da güzelleştirmek benim elimde!

Malzemeler:
1 su bardağı (cup) krema (Ben Pınar kullandım)
5 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
½ tatlı kaşığı vanilla extract
1 naliya çubuğu, ortadan ikiye ayrılmış ve havyarı çıkarılmış
1½ su bardağı (cup) şeker
¼ su bardağı (cup) glikoz şurubu
¼ su bardağı (cup) su

Bir tencereye şekeri, suyu ve glikoz şurubunu koyun. Şeker erirken sadece gerektikçe karıştırın (bu şekerin sıçramaması ve yanık tehlikesini azaltması açısından önemli). Daha sonra bir borcamın içerisine yağlı kağıt serin ve yağlı kağıdı hafifçe yağlayın. Bir kenarda yereyağı, krema, vanilya hayvarı, vanilya çubuklarını kaynama noktasına getirin ve ocağı kapatın. Şeker karamel rengini alınca vanilya çubuklarını içerisinden aldığınız karışımı yine şekeri taşırmamak adına yavaşça ekleyin. Karışım altın karamel rengini alıp fokurdamaya başladığında ocağın altını kapatın. Eğer tencere içi termometreniz varsa, 248 F okuduğunuzda tencerenizi ocaktan alabilirsiniz.

Hiç vakit kaybetmeden karışımı borcama dökün. Yaklaşık 1 saat sonra büyük ve keskin bir bıçakla şekerinizi ufak karelere bölün. Kesme işlemi için yağlanmış pizza kesicisi, ısıtılmış bıçak da kullanabilirsiniz. Benim bıçağım oldukça büyük ve keskin bir şef bıçağıydı, yağlamaya ya da ısıtmaya gerek duymadım.


Şekerlerin birbirine yapışmaması için yağlı kağıt ya da streç filmle sarabilirsiniz.








Yorumlar

Unknown dedi ki…
Bu tarifi ben de denemeyi düşünüyordum harika olmuş ellerinize sağlık
Küçük Şef dedi ki…
Teşekkürler, sanırım ben de en kısa zamanda yeniden deneyeceğim :)

Popüler Yayınlar