Deniz'in Diş Buğdayı

Benim minik oğlum büyüdü, binbir güçlükle diş çıkarttı. Biz de ona hayatının ilk partisini vererek yeni dişlerini kutladık. Daha önce hiç diş buğdayı yememiştim. Oldukça doyurucu ve lezzetli bir şeymiş. Ancak, diş buğdayını bulmakta epey zorlandım. Pek çok aktar gezdikten sonra bu işi anneme bıraktım. O kendi bildiği bir aktardan diş için buğday almış. İşlenmemiş olan bu buğday içerisinde pek çok kabuk ve parça başak taneleri olduğu için ayıklanması gerekiyormuş. Ayıkladıktan sonra annem kapağını kapatmadan büyükçe bir düdüklü tencerede buğdayı kaynattı. Yaklaşık 20-30 dakika kısık ateşte kaynayan buğdayın altını kapatınca düdüklünün kapağını kapatarak sabaha kadar beklettik. Sabah diş buğdayımız hazırdı.

Diş buğdayının patlamaması, yumuşak olması gerekiyor. Bu da pişirilmesi için iyi bir göz, damak ve el kararı istiyor. Pişen buğdayı genişçe bir kaseye alan annem, üzerine çeşitli kuruyemiş (kaju, badem, fındık vs.), akide şekerleri ekledi. Yanında isteyene tuz, isteyene de bir kaseye konmuş esmer şekerle plastik kaplara bölüştürüp servis yaptık. Tabi, bir tanesinin içerisine streç filme sarılmış para atmayı da unutmadık :)

Yaklaşık 10-12 kişi için 750 gr. buğday yeterli olacaktır. Çok doyurucu ve yemesi çeneyi yorduğu için fazla miktarda yenebilen bir şey değil. Ancak, fazla kalırsa çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.

Oğlumun binbir güçlükle ve sıkıntıyla çıkardığı dişlerinin sağlam olması, rızkının bol olması ve diğer dişlerini kolayca çıkarması dileği ile...

Yorumlar

Popüler Yayınlar